Wednesday, November 20, 2013

Movember


Moni ihmettelee että mistä Movemberissa on oikeastaan kyse. Miksi jotkut kasvattavat viiksiä kerran vuodessa tai miksi ylipäätänsä vaivautuu tekemään niin?

Movember on ohjelma jonka kautta pääset auttamaan omaa veljeäsi, isääsi tai puolisoasi. Movember ohjelman tavoite on saada miehiä kasvattamaan viikset ja muiden tukemaan heitä. Näin luomme innovatiivisen, hauskan ja mukaantempaavan vuosittaisen Movember-kampanjan, jonka avulla:

 • Keräämme varoja miesten terveyden edistämiseksi
 • Viritämme keskustelua miesten terveydestä, joka johtaa siihen, että:
  • Ihmiset tietävät enemmän miehiä kohtaavista terveysriskeistä
  • Miehet hoitavat aktiivisesti terveyttään
  • Kun miehet sairastuvat, he tietävät mitä pitää tehdä
Lisää tietoa Movemberista löydät täältä

Tiesitkö että eturauhassyöpä on suomalaismiesten yleisin syöpämuoto? Tästä huolimatta eturauhassyöpä tiedostetaan, sitä ymmärretään ja hoidetaan huomattavasti huonommin kuin naisille tyypillisiä tauteja. Ihmisen lähihistoriassa on tutkimuksen avulla voitettu useita sairauksia ja uskomme, että ennen pitkää voitamme myös eturauhas- ja kivessyövän. Meidän täytyy kuitenkin kiihdyttää tutkimustyötä ja siksi me Movemberissa muutamme tutkimuskulttuuria ja poistamme tutkimusta hidastavia esteitä rahoittamalla innovatiivista tutkimusta ja vahvaan ja tiiviiseen yhteistyöhön perustuvia tiimejä. Tämän uraauurtavan mallin avulla voimme saavuttaa tavoitteemme saada aikaiseksi parempia kliinisiä kokeita ja hoitomuotoja miehille, jotka ovat sairastuneet eturauhas- ja kivessyöpään.

 • Vuonna 2012 Suomessa kuoli eturauhassyöpään huomattavasti enemmän miehiä kuin Euroopassa keskimäärin.
 • Suomessa diagnosoidaan vuosittain 4,700 eturauhassyöpätapausta eli päivittäin 11.
 • Eturauhassyöpään kuolee noin 13.4 miestä 100 000 miehestä
Lisää tietoa eturahassyövästä voit lukea täältä:  
ja momemberin rahoitetuista hankkeista täältä:

Minä Taavi ja muut Linnanmäen Vuoristoradan jarrumiehet osallistutaan rahankeräykseen Movemberissa joukkueena.
 Joukkueiden tarkoitus on kasvattaa viiksiä marraskuun ajan ja kertoa miesten sairauksista ja kerätä lahjoituksia Movember hankkeille eri terveystutkimuksiin. 
Joukkueemme sivun löydät täältä

Joukkueemme profiilin kautta voit tehdä halutessasi lahjoituksen Movemberiin.Me Linnanmäen Vuoristoradan jarrumiehet osallistutaan joka kesä hyväntekeväisyyteen, mutta tällä kertaa halusimme olla vahvasti myös tässä mukana, tämä asia on myös syvästi meitä hiljaittain ja meillä on siitä omakohtaista kokemusta.

Tässä tarina tämän jarrumiehen omin sanoin.

Viime keväänä, 24-vuotiaana, kohtasin elämäni suurimman muutoksen. Sain kuulla, että kehossani on nopeasti kasvava ja mahdollisesti pahanlaatuinen kasvain. Vain viikkoja aiemmin olin kuullut joka kolmannen suomalaisen sairastuvan syöpään. Silloin mietin itselläni olevan vielä pahimmassakin tapauksessa kymmeniä terveitä vuosia jäljellä. Omaan mielestäni terveelliset elämäntavat, eikä suvussanikaan liiemmin ole syöpää esiintynyt. Sillä hetkellä ”joka kolmas suomalainen” kuulosti siis lohduttoman suurelta määrältä ajatellen lähinnä ikääntyviä läheisiäni. Toisin kuitenkin kävi.
Alle kuukausi ensimmäisestä lääkärikäynnistä ja makasin itse leikkauspöydällä. Leikkauksen ympärille ajoittunut kaksi kuukautta oli henkisesti äärimmäisen raskasta aikaa. Se oli vielä raskaampaa muutamalle läheiselleni kuin itselleni. Itse kätkeydyin usein mustan huumorin taakse pitääkseni oman ja läheisten mielen virkeänä, mutta todellisuudessa ajatus seurasi mukana kaikkialle, eikä vain minua. Raskainta oli epätietoisuus. Leikkaukseen mennessä en edes tiennyt, onko kasvaimeni pahanlaatuinen. Tätä sain vielä jännittää yli kaksi viikkoa leikkauksen jälkeenkin. Lopulta sain tiedon, että minulla on kivessyöpä. Tämän jälkeen alkoi pahin epätietoisuus: Onko syöpäni levinnyt. Tarkkoja tutkimuksia ja reilua viikkoa myöhemmin sain kuulla, että syöpäni ei ollut levinnyt. Alle kaksi kuukautta aiemmin sain elämäni huonoimmat uutiset, nyt parhaat. Selvisin siis vähällä. En tarvinnut parantumiseen rankkoja hoitoja, vaan selvisin leikkauksella. Nyt olen tiukassa seurannassa ja kehostani otetaan useat TT-kuvat, keuhkokuvat ja verikokeet vuodessa. Saan kuitenkin olla rauhassa ja elää elämääni, koska tiedän, että syövän mahdollisesti uusiessa se tullaan huomaamaan ajoissa.

Ikinä ei voi tietää milloin ja kenen kohdalle arpaonni osuu. Erityisesti toivonkin, että Movemberin kaduille tuoma viiksekkäiden miesten joukko saa ihmiset tiedostamaan omat ja läheistensä terveysriskit, sekä toimimaan niiden suhteen ajoissa. Pienikin epävarmuus oman terveyden kohdalla kannattaa tarkistuttaa. Itse olin onnekas, kun syöpäni huomattiin ajoissa. Saan kiittää terveydestäni minut lääkäriin pakottanutta tyttöystävääni sekä toimivaa terveydenhuoltoamme. Olen mukana Movemberissa, jotta saman kohtalon kokevat ohjautuisivat
tutkimuksiin ajoissa ja saisivat parasta mahdollista hoitoa!

Auta läheisiäsi joukkueemme kautta ja tee lahjoitus läheistesi hyväksi! Eurokaan ei ole liian vähän! Jarrumiehet ja Movember kiittää!

Tässä vielä video kauden viimeiseltä päivältä. Yksi viimeisimmistä ajoista. Maailman hienoin toimistonäköala! Videon on kuvannut Anssi.

32 comments:

 1. todella rohkea ja avoin kertomus/kannanotto, kiitos :)

  ReplyDelete
 2. Kuka toi Taavi on? Onko se sun veli tai kaveri tai poikaystävä?

  ReplyDelete
 3. Hups. Lähetin kommentin jo keskeneräisenä. Toivottavasti kampanja tuottaa tulosta ja Taavin syöpä pysyy poissa. Voimia <3 Mun omalla isällä oli aikoinaan kivessyöpä ja vaikka se selvisikin, se ei ole sen jälkeen ollut enää sama ihminen.

  ReplyDelete
 4. Rohkeasti tulit kertomaan tästä, kiitos. Hauska video, jotenkin silti ihana ja koskettava. Ehkä aihe vain koskettaa niin läheltä. Totta, että lähimmäiset ottavat syövän raskaasti, meillä kärsitään aggressiivisesta ihosyövästä ja itse potilas näyttää ulospäin vallan hyvinvoivalta. Tärkeällä asialla ollaan, kiitos tästä!

  ReplyDelete
 5. Onks sisälukutaito hukassa mulla vai muilla, koska käsitin ettei Taavi se sairastunut tässä ole? Teksti on kyllä rakennettu vähän hassusti ja kuvatkin hämää. Niin tai näin, koskettava tarina. Toivottavasti sai monet ajattelemaan. Tsemppiä myös jatkoon! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kukas muu siinä ois kyseessä jos ei taavi? Laurako? :D
   "Minä taavi ja muut vuoristoradan pläpläplä..."
   "Viime keväänä, 24-vuotiaana, kohtasin elämäni suurimman muutoksen. Sain kuulla, että kehossani on nopeasti kasvava ja mahdollisesti pahanlaatuinen kasvain"
   Plus että postauksessa on kuvia Taavista.

   Delete
  2. No, Taavi ei todellakaan ole viime keväänä ollu 24-vuotias, vaan jäbä huitelee jo kolmenkympin paremmalla puolella.

   Delete
 6. Kiitos kaikille kannustuksesta. Onneksi ei itselläni ole ollut syöpää ja toivon ettei koskaan sitä myöskään esiinny. Kyseessä siis on työkaverini. Olemme saaneet kerättyä tähän mennessä kasaan 699 €. Toivotaan että saadaan 1000 € raja ylitettyä kuun loppuun mennessä.

  ReplyDelete
 7. kerropa vielä myös meowberistä! :)

  ReplyDelete
 8. Olipas jotenkin ihana kirjoitus!

  ReplyDelete
 9. Emmä vielkään tajua miks niitä viiksiä pitää kasvattaa. Onhan se hauskaa, mut miten se kenenkään terveyteen liittyy :) Sen kyl tajuan ihan hyvinkin että jos lahjoitan rahaa vaikka syöpätutkimukselle niin se voi jo jotain auttaakin. Onko niitten viiksien tarkotus olla ikäänkuin mainos tolle kampanjalle?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viimeisessä lauseessahan se vastaus tuli. Nimenomaan ne viikset on ikäänkuin koko kampanjan symboli. Se asia joka herättää ihmisten huomion ja kiinnostuksen. Sama asia kuin roosa nauha rintasyöpäkampanjassa.

   Delete
  2. Viiksien kasvattaminen tuo mainosta ja näkyvyyttä kampanjalle tietty. :)
   Kyllä monet ihmettelee et miks kaikki kasvattaa viiksiä ja saa kuulla siitä. Se et jengi lähtee mukaan ja mainostus tulee kavereiden kautta ja kadulla koko ajan vastaan ja instagramissa jnejne toimii iha eri tavalla ku esimerkiks jotku random tienposkimainokset.

   Delete
  3. no miesten syöpä ja miehillä kasvaa viikset ihan järkeen otettavaa :D

   Delete
 10. No naisten rintasyövällä on roosanauha, joten tässä sama asia. Joku konkreettinen ja näkyvä juttu hyvän puolesta, movember-kampanja on samanlainen, kuin joka lokakuinen roosanauha-kampanja. Ei roosa nauhakaan liity varsinaisesti rintasyöpään vaan on luotu "tunnukseksi" sille ja kaikki tietävät roosanauhan merkityksen, ehkä joskus vuosien päästä kaikki tuntevat movemberiviikset.

  ReplyDelete
 11. mun isällä on eturauhassyöpä tälläkin hetkellä :/

  ReplyDelete
 12. Mikset vastaile ikinä oikeesti kysymyksiin.... :(

  ReplyDelete
 13. paljon onnea kampanjalle! saako vielä kysyä mikä toi biisi on joka videossa soi? hyvää joulun odotusta!

  ReplyDelete
 14. Hui. Tää teksti kyllä pysäytti lukemaan oikee ajatuksella ja tunteella. Aivan mahtava kertomus. Paljon tsemppiä Taaville sekä myös tottakai sulle! :) Ei muuta kuin viiksien kasvatteluun ja rahaa sinne missä sitä tarvitaan!

  ReplyDelete
 15. Rohkea kirjoitus tärkeän asian puolesta. Paljon voimia ja tsemppiä jutun sairastuneelle!! Asenne ratkaisee, pää pystyyn ja kohti uutta huomista! :)

  ReplyDelete
 16. Kiitos hyvästä kirjoituksesta, tärkeän asian puolesta.

  ReplyDelete
 17. http://ranneliike.net/teema/movember--asioita-piilossa-viiksien-takana?aid=10421

  Kannattaa käydä lukaisemassa myös tämä teksti movemberiin liittyen ja miettiä uudestaan mihin yhdistykselle rahansa lahjoittaa! ;)

  "”Viikset eturauhassyövän tueksi? Kas kun ei suklaarasiaa diabeetikon tueksi”

  Tässä kohtaa muistin, että eräs ulkomaalainen tuttavani on selviytynyt aggressiivisesta eturauhassyövästä. Jutustelin hänen kanssaan ja kyselin hänen mielipidettään Movemberista. Onhan asia koskettanut häntä pitkän kaavan mukaan. Osa vastauksesta oli painokelvotonta tekstiä. Kyseinen herra kiitteli terveydenhuoltoa, mutta haukkui viikset niin pystympään kuin mitä viiksivahalla saa aikaan. Hän muisteli omia rankkoja syöpähoitojaan, jolloin hiuksia lähti tupoittain ja mieshormonin ehtymisen vuoksi ei ns. miesten karvat kasvaneet. Hän piti viiksi-ideaa loukkaavana ja rinnasti sen siihen, että miksei diabeetikkoja tueta suklaarasioilla saman kettuilun vuoksi"

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viikset voivat myös toimia muistutuksena että toimi ajoissa ja tarkastuta itsesi ettei pääse käymään niin ettei viiksiä kohta olekkaan/tulekkaan ;)

   Delete
  2. Tuolla ajatuksella yhtä hyvin rintasyöpää voisi sitten kampanjoida mielettömillä rinnuksilla, että ei sitten keneltäkään jää ne omat rinnat tutkimatta.

   Delete
 18. No joo, onhan toi Movember hyväntekeväisyyden kannalta hyvä juttu. Tietenkin se on niin yksilökohtaista että sopiiko nuo naamaan vai ei... Joillekin ovat kauheinta mitä voi olla, jotkut näyttävät jopa paremmalta niillä kuin ilman. AIvan niinkuin monen muunkin asian kohdalla :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, mut sehän se siinä just onkin. Kehtaat silti kasavattaa ne vaikkei sopisikaan.

   Delete
 19. Hei Laura,

  teethän jossain vaiheessa sen postauksen siitä uudesta tatskanpoistosta missä kävit :) lähettelinkin sulle emailia, löysin ratkaisun tatuointiini ja se on nyt poissa, mutta odottelen silti innolla jo postausta tosta laserista missä kävit taas. :)

  ReplyDelete
 20. Viiksiin liittyen, käykääpä äänestämässä Facebookissa mun kissan kuvaa, joka kilpailee Movember-skabassa koko kisan aidoimmilla ja pisimmillä viiksillä (lähes kaikilla muilla on tekoviikset)! Ääniä tarvii vielä voittoon. Äänestysaikaa on lauantaihin 30.11. klo. 17 asti. Kuvaa voi äänestää tykkäämällä kuvasta! Kuva linkkiin: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152427158062576&set=gm.240036916161944&type=1&theater

  ReplyDelete
 21. Viiksiin liittyen, käykääpä äänestämässä Facebookissa mun kissan kuvaa, joka kilpailee Movember-skabassa koko kisan aidoimmilla ja pisimmillä viiksillä (lähes kaikilla muilla on tekoviikset)! Ääniä tarvii vielä voittoon. Äänestysaikaa on lauantaihin 30.11. klo. 17 asti. Kuvaa voi äänestää tykkäämällä kuvasta! Kuva linkkiin: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152427158062576&set=gm.240036916161944&type=1&theater

  ReplyDelete
 22. http://www.kauppalehti.fi/etusivu/angorakanien+raaka+kohtelu+ravisuttaa+ruotsalaisketjuja/201311576113. tässä sulle kaneista tietoa.

  ReplyDelete